Torunia nie jestem w stanie zorganizować. Ale jestem po wstępnych ustaleniach z Wrocławiem. Zainteresowanie ze strony naszych partnerów z Instytutu Astronomicznego Uniwersytetu Wrocławskiego jest spore i myślę, że powinniśmy z tego skorzystać.
Zacznę od terminu. Wstępnie: jesień roku bieżącego bądź początek przyszłego. Taki termin wynikł z faktu, że poprzez kolegę miałem nadzieję złapać szerszy kontakt z Toruniem, o którym częściej i z większą ochotą tutaj wspominano. Liczyłem, że uda mi się w Toruniu coś nagrać na pierwszą połowę tego roku, dlatego ustaliłem z Wrocławiem najwcześniej końcówkę 2009.
Co do imprezy we Wrocławiu. Wygląda to tak, że chcielibyśmy (tzn. pani dr Joanna Molenda-Żakowicz z Wrocławia i ja), aby była to obustronna wymiana. Będą, oczywiście, wykładowcy wrocławscy (cytat z maila od pani Joanny:"(...)Właśnie zajęłam się kompletowaniem składu wykładowców i ustalaniem ich preferencji co do poruszanych tematów.(...)"), ale fajnie byłoby zaprezentować również coś z naszej strony - tzn. własne obserwacje, doświadczenia, itp. Ponownie cytat z maila od pani Joanny: "(...)byłoby świetnie, gdyby astronomowie wiedzieli więcej o pracy, którą Państwo wykonujecie.(...)".
Dość istotną sprawą jest ilość uczestników. Jeszcze jeden cytat: "Czy ciekawie byłoby zorganizować to spotkanie u nas w obserwatorium? To oznacza darmowy (ale ograniczony co do ilości osób) nocleg.". To zdanie jest chyba jasne

(w pewnym sensie to wynik mojej odpowiedzi na pytanie czy bylibyśmy zainteresowani obejrzeniem wrocławskiego obserwatorium).
Ostatnia (jak na razie) istotna uwaga. Doszliśmy do wniosku, że w seminarium mogłoby uczestniczyć kilkoro zainteresowanych uczniów szkół średnich, z którymi Instytut Astronomiczny współpracuje. Jest to grupa osób, z którą współdziała też gliwicki współorganizator naszych Ogólnopolskich Spotkań Astronomicznych.
Na razie tyle. Czekam na pytania i sugestie z Waszej strony. I nadal będę starał się ustalać więcej szczegółów z panią Joanną.
Myślę, że będzie warto spotkać się z astronomami z Wrocławia w ramach wspólnej imprezy. A tych, którzy chcieliby poznać sympatyczną wrocławską ekipę, zapraszam na tegoroczne, czwarte już, Ogólnopolskie Spotkania Astronomiczne OSA'2009 (18 - 20 września 2009 w Stacji Turystycznej ORLE w Górach Izerskich).